Most Important History Questions For NDA 2 2017

Hello Defence Lovers, The NDA 2  2017 Exam is scheduled to be conducted on Sep 10,  2017. Time is running out of the hand by the second. In this article we have provided the most important history questions which help the aspirants in their preparation.




Also Read, Best Ever Tips to Clear NDA Exams in First Attempt

(1.) Which of the following was not founded by Dr.B. R. Ambedkar?

Ans- Deccan Education Society

(2.) Upanishads are books on

Ans- Philosophy

(3.) This act aroused a gesture of popular indignation that led to the annihilation by the British at Jallianwala Bagh. Identify the act from the given options?

Ans- Vernacular Press Act

(4.) In the ‘individual Satyagraha’, Vinoba Bhave was chosen as the first Satyagrahi. Who was the second?

Ans- Sardar Vallabhbhai Patel

(5.) Under the constitution of India, which one of the following is not a fundamental duty?

Ans- To vote in public elections

(6.) The Indian National Congress was founded by

Ans- A.O.Hume

(7.) The Civil services in India was established by

Ans- Lord Rippon

(8.) Who inspired the young Bengal Movement in the 19th century ?

Ans- Henry Vivian Dorozev

(9.) “Sita” lands in Arthasastra are

Ans- Lands Cultivated by the tribes

(10.) The script in which Kashmiri language was originally written was

Ans- Kharosthi

Also Read, Most Important Current Affairs Questions For NDA 2017





(11.) Who were the first kings to issue gold coins in India

Ans- Kushanas

(12.) Ibadat Khana at Fatehpur Sikri was

Ans– The hall in which Akbar held discussions with scholars of various religions.

(13.) In medieval India, the designations ‘Mahattara’ and ‘Pattakila’ were used for

Ans– Village headmen

(14.) Who was the first Muslim President of Indian National Congress?

Ans– Badruddin Tyabji

(15.) Who among the following died after falling in the game of Chaugan (Polo)?

Ans– Qutbuddin Aibak

(16.) Who was the Guru of legendary musician Tansen?

Ans– Swami Haridas

(17.) Indo Greeks were the first one to issue ________ in India.

Ans– Gold Coins

(18.) Who was the first Muslim ruler to attack South India?

Ans– Alauddin Khilji

(19.) Which animal is found in maximum number in seals of Indus civilization

Ans- Rhinoceros

(20.) Ibn Batutah visited India during the reign of

Ans– Muhammad Bin Tughlaq

Also Check, Best Ever Books To Crack NDA 2017 Exam




To crack SSB interview,  Best Book for you is Recommended below

(21.) The Mughal school of painting formed the spinal coloumn of the various schools of Indian miniature art. Which one of the following painting styles was not affected by mughal painting?

Ans- Kalighata

(22.) Who among the following were famous jurists of medieval India?

Ans- Rajasekhara

(23.) According to Mimamsa of philosophy liberation is possible by means by:

Ans- Karma

(24.) Bronze icons of Nataraja cast during the Chola period invariably show the deity with:

Ans- Four hands

(25.) Which one of the following monuments has a dome which is said to be one of the largest in the world?

Ans- Gol Gumbaz, Bijapur

(26.) Ashtapradhan was a council of ministers:

Ans- In the Maratha administration

(27.) The sufi saint who maintained that devotional music was one way of coming close to God was;

Ans- Baba Farid

(28.) Mughal painting reached its zenith under:

Ans- Jahangir

(30.) In medieval India, Mansabdari system was introduced mainly for:

Ans- Effecting clean administration

Also Read, Most Important General Knowledge Questions For NDA 2017 Examination





(31.) Prem Vatika, poems on the life of Krishna, was composed by

Ans- Raskhan

(32.) After consolidating his power, Balban assumed the grand title of

Ans- Zil-I-Ilahi

(33.) The head of the military department under the recognised central machinery of administration during Akbar’s reign was

Ans- Mir Bakshi

(34.) Which one of the following pairs of composers in different languages and their works on the Mahabharata theme is correctly matched?

Ans- Pampa – Kannada

(35.) The medieval Indian writer who refers to the discovery of America is

Ans- Amir Khusrau

(36.) The member of Shivaji’s Astha Pradhana who looked after foreign affairs was

Ans- Sumant

(37.) The loss of Qandahar was a big blow to the Mughal Empire from the view point of

Ans- Strategic stronghold

(38.) Which of the following countries has not made any significant investment in India?

Ans- Nepal

(39.) Directive Principles of State Policy are the conscience of the Constitution which embody the social philosophy of the Constitution` was described by:

Ans- Granville Austin

(40.) The Directive Principles of State Policy in the Constitution of India have been taken from which one of the following ?

Ans- The Constitution of Ireland

Jai Hind

Best Ever Books To Crack NDA 2018 Exam


Close