60 Most Important History Questions For NDA 2018

Hello Defence Lovers, The NDA 1 2018 Exam is scheduled to be conducted on Apr 22,  2018. Time is running out of the hand by the second. In this article we have provided the most important history questions which help the aspirants in their preparation.

Also Read, 100 Most Important Current Affairs Questions For NDA 2018



  1. The Special Congress Session held in 1920 at Calcutta was presided over by

Ans- LaIa Lajpat Rai

2. Who died as political prisoner in Lahore prison?

Ans-Jatin Das

3. The Revolt of 1857 in Awadh and Lucknow was led by:

Ans- Begum Hazrat Mahal

4. The master stroke of Lord Wellesley to establish British paramountcy in India was

Ans- Subsidiary Alliance

5. Who coined the term Neolithic?

Ans- John Lubbock

6. Which of the following was not founded by Dr.B. R. Ambedkar?

Ans- Deccan Education Society

7. In the ‘individual Satyagraha’, Vinoba Bhave was chosen as the first Satyagrahi. Who was the second?

Ans- Pandit Jawaharlal Nehru

8. The procedure for the amendment of the Constitution is laid down in 

Ans- Articles 368

9. The Union Executive consists of

Ans-The President, The Prime Minister , The Council of Ministers and Attorney General of India

10. The provisions of financial emergency has been laid down in

Ans- Article 360

11. The Administrative Head of the Cabinet Secretariat is

Ans- Cabinet Secretary

12. The first President of the Constituent Assembly of India was

Ans- Rajendra Prasad

13. Who is known as the Father of the Constitution of India

Ans- B. R. Ambedkar

14. Article 1 of the Constitution of India describes India as

Ans- Union of States

15. In which Article is it mentioned that no person shall be compelled to pay any taxes for the promotion of a particular religion

Ans- Article 27

16. As per Article 44 the state shall endeavour to secure for all the citizen

Ans- A Uniform Civil Code

17. The 73rd Constitutional Amendment Act of 1992 gave Constitutional recognition to the panchayats by adding a

Ans- A new Part IX and a new Schedule 11 to the Constitution

18. Power of President to promulgate ordinances during recess of Parliament is enshrined in

Ans- Articles 123

19. The concept of ‘Procedure established by Law’ as incorporated in the Constitution of India is borrowed from

Ans- Japanese Constitution

20. In which schedule to the Constitution of India is the division of power between the Union and the States in terms of the Union List and the State List Laid down

Ans- Seventh Schedule

Also Read, How To Prepare Mathematics For NDA 2018?





21. In which case did the Supreme Court hold that the Preamble is not the part of the Constitution

Ans- The Berubari Union Case (1960)

22. Maulvi Ahmad ullahwas the leader of the 1857 Revolt of

Ans- Faizabad

23. Which section of Indian population did not support the 1857 Revolt

Ans- Educated Middle Class

24. In whose vice royalty the partition of Bengal effected

Ans-Lord Curzon’s Viceroyalty

25. Which two leaders were popularly known as ‘no-changers’

Ans- Rajendra Prasad and C.Rajagopalachari

26. The ChamparanSatyagrah was against the

Ans- Indigo planters

27. The Lahore Congress which passed the resolution of ‘Poorna Swaraj’ was presided over by

Ans- Jawaharlal Nehru

28. Which island territory was called the ‘Swaraj’ by the INA

Ans- The Nicobar

29. Where did Gandhi call the Congress Working Committee to announce the suspension of Non-Cooperation movemen

Ans- Bardoli

30. Of the following who did not oppose the Non-cooperation resolution?

Ans- Nehru

31. Khilafat Movement was organised by

Ans- Ali Brothers

32. Dyer was ______ by the Government of Britain.

Ans- Relieved of his service

33. TheDyarchy which was introduced on 1921 In province a was in force till the year

Ans- 1937

34. Who gave the slogan ‘InquilabZindabad’

Ans- Bhagat Singh

35. Which Article grants protection to persons who are arrested or detained

Ans- Article 22

36. The Article 40 which required the state to organize village panchayats and endow them with necessary powers and authority to enable them to function as units of self-government is part of

Ans- Directive Principal of State Policy

37. The law which aims at protecting the monument, places, and objects of national importance is

Ans- The Ancient and Historical Monument and Archaelogical Sites and Remains Act(1951)

38. The Cabinet is the nucleus of power in

Ans-Parliament System

39. The foremost basic features of the Constitution of India includes

Ans- Supremacy of the Constitution, Independence of Judiciary, Rule of Law, Principle of Equality, Judicial Review and Secularism

40. President of India can be reelected

Ans-For any number of terms

Also Check, Best Ever Books To Crack NDA 2018 Exam





41. The Linguistic Provinces Commission appointed under the Chairmanship of S.K.Dhar in 1948 recommended the reorganisation of states on the basis of

Ans- Administrative Convenience rather than linguistic factor

42. The state which is neutral in matter of religion and does not uphold any particular religion as the state religion is called

Ans- Secular State

43. Which article authorises the Parliament to form a new state by separation of territory from any state ?

Ans- Article 3

44. The three words which were added in the Preamble to the Constitution of India by the 42ndConstitutional Amendment Act 1976 are

Ans- Socialist, secular and integrity

45. Article 1 describes India that is Bharat as

Ans- A union of states

46. Part XVII of the Constitution deals with

Ans- Emergency Provision

47. Right to freedom of religion as enshrined in Articles 25-28 includes

Ans- Freedom of Conscience, and free profession, practice, and propagation of religion

48. The right to move the Supreme Court for the enforcement of fundamental right including the writs of habeas corpus, mandamus, prohibition, certiorari and quo warranto is the part of

Ans- Right to Constitutional Remedies

49. The right to acquire, hold and dispose of os property was deleted from the chapter of fundamental right by

Ans- The 44th Constitutional Amendment Act of 1978

50. Who founded two Home leagues in 1916

Ans- Annie Besant and B.G.Tilak

51. Who was the first Muslim President of Indian National Congress?

Ans- Badruddin Tyabji

52. Who among the following died after falling in the game of Chaugan (Polo)?

Ans– Qutbuddin Aibak

53Who was the Guru of legendary musician Tansen?

Ans– Swami Haridas

54. Indo Greeks were the first one to issue ________ in India.

Ans– Gold Coins

55Who was the first Muslim ruler to attack South India?

Ans– Alauddin Khilji

56Which animal is found in maximum number in seals of Indus civilization

Ans- Rhinoceros

57. Ibn Batutah visited India during the reign of

Ans– Muhammad Bin Tughlaq

58. Which of the following was not founded by Dr.B. R. Ambedkar?

Ans- Deccan Education Society

59Upanishads are books on

Ans- Philosophy

60. This act aroused a gesture of popular indignation that led to the annihilation by the British at Jallianwala Bagh. Identify the act from the given options?

Ans- Vernacular Press Act

All The Very Best From DefenceXP
Jai Hind

Facts About The National Defence Academy (NDA) You Must Know


Close