Most Important General Knowledge Questions For NDA 2017 Examination

Hello Defence Lovers, Weeks have passed since the notification and it seems a lot of candidates are preparing for the awaited examination i.e NDA. You all must have started your preparations as a good amount of time is left for the exam. But important thing to be kept in mind is to use this time very effectively, so that you have enough time to to prepare, practice and revise in this given time. Some of the important G.K. questions are given below that will help the aspirant to get the idea of what kind of questions will be asked in the exam.

Also Read, NDA 2 2017 Notification, Exam Date & Admit Card





(1.) Which of the following Greek Explorers is considered to have left the earliest account of India?

Ans-Scylax

(2.) Hathigumpha inscription gives account of which of the following rulers?

Ans– Kharvela

(3.) Who among the following is the author of oldest surviving Prakrit grammar Prākrita Prakāśa?

Ans– Vararuchi

(4.) Which of the following term is used for a “school” of learning and teaching the branches of Vedas?

Ans–  Charna

(5.) What fraction of Rajasthan’s total area is covered by Thar Desert?

Ans– Around 60%

(6.) Which of the following is the correct word describing loss of snow from a glacier by means of sublimation, melting, evaporation or avalanches?

Ans– Ablation

(7.) Which of the following is not a term used for different kinds of Glacial deposits?

Ans– Skerry

Also Check, Best Ever Books To Crack NDA 2017 Exam





(8.)  A 10 Kg block of Iron has which of the following twice in value in comparison to a 5 Kg block of Iron?
1. Inertia
2. Mass
3. Volume

Ans– 1, 2 & 3

(9.) Which of the following is / are correct statements with respect to Copper (Cu), Silver (Ag) and Gold (Au)?
1. All of them are can be found naturally in their elemental state
2. All of them belong to same group in the periodic table

Ans– Both 1 & 2

(10.) Consider the following statements regarding Black Holes:
1. A black hole is a supergiant star that has collapsed into itself
2. The Black-hole singularity has zero radius
Which of the above is / are correct statements?

Ans– Both 1 & 2

Also Read, Best Ever Tips to Clear NDA & CDS Exams in First Attempt





(11.) With reference to Attorney General and Advocate General, consider the following statements:
1. Highest Law officer of India is Attorney General
2. Highest Law officer of a State in India is Advocate General
Which among the above statements is/ are correct?

Ans– Both 1 & 2

(12.) A Gold Ring which is 50% pure. Its purity can be alternatively shown as __:

Ans– 12 Karat

Also Watch, National Defence Academy – Top 10 Amazing Facts About NDA Pune (Hindi)

(13.) The treaty of Mangalore was signed between ?

Ans– The English East India Company and Tipu Sultan

(14.) 2018 FIFA World Cup would be held in:

Ans– Russia

(15.) First Afghan War took place in ?

Ans– 1839

Also Read, Facts About The National Defence Academy (NDA) You Must Know





(16.) The desert that lies on the boundary between India and Pakistan is?

Ans- Thar

(17.) The ‘Cannes Award’ is given for excellence in which field?

Ans– Films

(18.) The gas used for artificial ripening of green fruit is?

Ans– Ethylene

(19.) Magnetism at the centre of a bar magnet is?

Ans–  Zero

(20.) Who was the writer of Vikramdevcharit ?

Ans– Bilhad

(21.) Who was the founder of Sayyid dynasty ?

Ans– Khizr Khan

(22.) Which type of wave has lease penetrating power ?

Ans– Alpha particles

(23.) The process of production of fruit without fertilisation is ?

Ans– Parthenocarpy

Also Read, Most Important History Questions For NDA 2017





(24.) Cooking gas constitutes which hydrocarbons ?

Ans– Butane and Propane

(25.) Out of the following which centre is making use of enriched Uranium?

Ans– Tarapur Nuclear Energy Centre

Jai Hind

Amazing Facts About India’s Spymaster Ajit Doval


Close