Most Important Current Affairs Questions For AFCAT 2 2017

Hello Defence Lovers, AFCAT 2 2017 is a crucial exam for many Air Force aspirants. The Exam will be scheduled in August 2017 and candidates have sufficient time to prepare for it. The exam gives opportunity to candidates for joining the Indian Air Force in various departments. AFCAT exam is framed by the IAF authorities and the exam level is average as compared to CDS and NDA examination. Current affairs play a key role in the exam. In this article we have provided the updated current affairs which help the aspirants in their preparation.

Also Read, Permanent Body Tattoos Policy For Candidates Appearing For AFSB Interview Medical





(1.) Recently India successfully test-fires which Missile ?

Ans:- Agni IV Missile.

(2.) Who said – Seeking votes on religious basis a corrupt act ?

Ans:- SC.

(3.) Who has been appointed as UPSC new chairman ?

Ans:- David R Syiemlieh.

(4.) RBI appointed whom as an Executive Director ?

Ans:- Surekha Marandi.

(5.) Recently which state received international accolades as India celebrates 350th Prakash Parv ?

Ans:- Patna.

Also Read, Medical Examination Procedure For Recommended Candidates At SSB Interview




(6.) Who has been now appointed as Britain’s EU ambassador ?

Ans:- Sir Tim Barrow.

(7.) Bollywood Veteran actor who passes away recently ?

Ans:- Om Puri.

(8.) 16th meeting of FSDC was held in ?

Ans:- New Delhi.

Also Read, All You Need To know About The AFSB Interview Procedure





(9.) India with which country has made sign on six agreements ?

Ans:- Portugal.

(10.) Name the country to set up world’s highest altitude gravitational wave telescopes in Tibet ?

Ans:- China.

(11.) Recently which player has announced his retirement from tennis ?

Ans:- Somdev Dev-varman.

(12.) Name of the Military Communications Satellite launched by Japan is what ?

Ans:- Kirameki-2

(13.) New system to manage air traffic has been launched by whom ?

Ans:- AAI.

(14.) Recently the Women’s Football Professional League was launched by whom ?

Ans:- AIFF.

(15.) Where the 27th meeting of Southern Zonal Council held ?

Ans:- Thiruvananthapuram.

To crack AFCAT Exam,  Best Book for you is Recommended below


(16.) Name who takes over as next Chief of Army Staff ?

Ans:- General Bipin Rawat.

(17.) Which player becomes world’s best playmaker for 2016 ?

Ans:- Lionel Messi.

(18.) Which 2 countries has exchanged lists of nuclear sites ?

Ans:- India and Pakistan.

(19.) Name of who appointed as Chancellor of Nalanda University ?

Ans:- Dr Vijay Bhatkar.

(20.) Name of the Exercise of Indian Navy which began on 24th-Jan-2017 ?

Ans:- TROPEX 17

To crack EKT Exam,  Best Book for you is Recommended below


(21.) British-Indian Cambridge professor knighted by whom ?

Ans:- Queen Elizabeth.

(22.) Recently Indian Army conducts test of which indigenous heavy artillery gun ?

Ans:- Dhanush.

(23.) SC wants what in EVMs for fair elections now ?

Ans:- VVPAT.

(24.) New Ginger species with medicinal properties discovered at where ?

Ans:- Andamans.

(25.) Nobel Prize Series India Exhibition in Gandhi-Nagar inaugurated by whom ?

Ans:- PM Narendra Modi.

(26.) Which is the first state to ratify GST bill  ?

Ans:- Assam

Also Read, 10 Infamous Myths About SSB Interview





(27.) Which short film has won first prize at Swachh Bharat Short Film Festival (SBSFF) ?

Ans:- Murga

(28.) Duncan Haldane, David Thouless and Michael Kosterlitz and they belong to Great Britain were awarded Nobel prize I which field ?

Ans:- Physics

(29.) Which nation won first BRICS U-17 football tournament ?

Ans:- Brazil

(30.) Which are the 3 IT based systems unveiled by election commission of India ?

Ans:- Samadhan, Suvidha and Sugam

Jai Hind

Best Ever Tips To Clear AFCAT Exam In First Attempt


Close